sobota, 17. november 2012

Sladki novi svet

NAMA vabi na nakupovalno predstavo v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. NAKUPOVALNO LUTKOVNO PREDSTAVO. Srh me je spreletel. V predstavi bodo sodelovali znani TV obrazi, kot na primer ga. Tetičkovič. Da bodo zadovoljni tudi starši. Po predstavi bodo prisotni povabljeni k nakupovanju v Narodnem magazinu in menda bodo deležni posebnih popustov. Kaj bi več od lajfa?

Pred leti, v času pred masovnimi gledališkimi predstavami na Prešernovem trgu in v Špas teatru in kar je še podobnega, so si znani gledališčniki zastavljali vprašanje, kako naprej. Sledila sem tem razpravam. To je bil čas, ko v gledališča nisi spravil praktično nikogar, gledališčniki so crkavali od lakote in treba je bilo nekaj ukreniti, da ne bi ta stara obrt povsem zamrla. Nastale so instant predstave tipa Jamski človek in Pet moških.com, ki so z zelo banalno zgodbo in veliko situacijske komike pritegnile množice. Gledališčniki so dobili vojno. Živeli gledališčniki!

Pa vendar se ti isti gledališčniki še danes sprašujejo, ali so ravnali prav, kajti gledališče, tako kot romani ali poezija, pač ni za vse. S tem, ko so gledališča ponudila roko masi, so zgubila na vsebni in kvaliteti. In prav nič prijetno mi ni bilo gledati Jerneja Šugmana v Mali kliniki, ker s tem moj Hamlet pač ni bil več Hamlet, ampak samo še Željo iz Bosne.

Ena stvar pa drži: gledališča za mlado in staro še vedno držijo ogledalo času. Če je Shakespeare pisal o kraljih in kraljicah in spletkah na dvoru, ker se je finansiral iz kraljevega proračuna in je bila kraljica glavna naročnica gledaliških iger, potem je logično, da so današnje gledališke predstave v nakupovalnih središčih, ker je vsa publika v nakupovalnih središčih in ker so le-ta očitno novi meceni slovenske kulture. Klanjamo se, Gospod Potrošnik!

Tako, če se želite dotakniti velike slovenske zvezde iz Naše male klinike, če želite biti del nepozabnega EVENTA in imeti ekskluzivno priložnost, da prvi potegnete kartico skozi Namin plačilni avtomat, potem brž. Ne obotavljajte se, predstava se pričenja! Aja, otroci? Brez skrbi, otroci bodo deležni svojih pet minut zabave, končno jih boste odtrgali od televizije in računalnikov, nekateri bodo prvič videli, da za lutkami nekdo stoji . . . Nepozabno bo. O tem ni dvoma. Kajti ničesar več se ne bodo spomnili, takoj ko jim boste kupili najnovejšo Barbiko ali super bleščeči avto na daljinsko upravljanje. V čudežni deželi nakupov pač ne potrebujemo spomina. Tam se vse želje v trenutku uresničijo. Pripravljeni na sladki novi svet? In . . . pripravljeni na dan po tem?

9 komentarjev:

 1. Ena sama prostitucija. Če hočeš preživeti, se moraš pač prilagoditi...
  Dobro razmišljanje, veliko si mi dala dela. :)
  Viktorija

  OdgovoriIzbriši
 2. Oja, takle mamo v teh časih. In če nad takšno ponudbo nisi povsem navdušen... in bi zares kaj več od lajfa...
  Eh, z veseljem sprejmem etiketo.

  lp, Nika.

  OdgovoriIzbriši
 3. Sem pričakovala vse sorte etiket na tale zapis, pa gotovo bo kaka še priletela od kje, ampak do takrat, hvala za tole, punce. :)

  Nika, fajn te je spet brati.

  OdgovoriIzbriši
 4. Danes je itak umetnost v selektivnosti in ne-izboru stvari, dogodkov, prireditev...dobro si tole spisala...zato pa je tako bistveno otroke peljat ven na travnik, sezut čevlje in poskusit če trava kaj žgečka...no, ne zdaj v novembru....:)

  OdgovoriIzbriši
 5. uf, sem se že bala da so špas teater in slovenske televizijske (kao)komedične nanizanke in podobne gobe po dežju samo meni ... kako naj rečem ... čudaške.
  lp
  U.

  OdgovoriIzbriši
 6. Hello, I enjoy reading through your post. I wanted to write a little comment to support you.
  Here is my blog post ... teen porn post

  OdgovoriIzbriši