sobota, 26. november 2011

Limonina pita

Tržnica, zobatec, orada, eko krompir in solata, kosilo iz pečice za prste polizat, za posladek limonina pita ... Otroci samo milo gledajo. Hočejo čokolino. Adijo pamet.

PS: Danes sem našla video posnetek za pripravo najboljše portugalske slaščice: pasteis de nata. In gospodična, ki jih pripravlja, tako milo poje govori.

PPS: Limonina pita

Za krhko testo:
210 g moke
140 g masla
70 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
naribana lupinica 1/2 limone
2 žlici hladne vode ali sladke smetane

Za nadev:
3 rumenjaki
2 jajci
150 g sladkorja
1,5 dl sladke smetane
sok ene limone

Moko, sladkor, vanilijev sladkor, maslo in limonino lupinico premešamo s kavlji mešalnika, dodamo tekočino in pregnetemo še z rokami. Ko nastane trda kepa, jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo za 30 minut v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Testo z rokami razprostremo po dnu namaščenega modela za pite, zadelamo tudi robove. Testo prekrijemo s papirjem za peko in nanj stresemo fižol za slepo peko. Pečemo 10 minut, nato odstranimo fižol in papir ter pečemo še 5 minut.

Za nadev penasto umešamo rumenjake z nekaj sladkorja, nato še dve jajčki s preostalim sladkorjem in vse skupaj zmešamo ter prilijemo smetano in sok ene limone. Temperaturo pečice zmanjšamo na 120 stopinj celzija. Nadev zlijemo na zlatorjavo testo, tako da pito na vodilih potegnemo iz pečice. Počasi pečemo še slabo uro.

11 komentarjev:

 1. dončjuvori, da otroci trenutno ne aprecirajo izbrane kuhinje...vse se jim beleži v hard disk

  OdgovoriIzbriši
 2. a pride tudi recept za tole pito?? zgleda slastno :D

  OdgovoriIzbriši
 3. Em, ok. Bom pripela recept gor k objavi.

  OdgovoriIzbriši
 4. odlično! tole se bo v bližnji prihodnosti naredilo!!
  hvala!

  OdgovoriIzbriši
 5. Eno neumno vprašanje... kaj je to fižol za slepo peko?

  OdgovoriIzbriši
 6. Včasih pri pečenju kako testo obtežiš, da se med pečenjem ne dvigne ali napihne. Temu se reče slepa peka. Na testo daš papir za peko in nanj usuješ nekaj fižola (ki se med peko ne zažge). Potem papir odstraniš in nadaljuješ z ostalim procesom.

  Upam, da sem bila dovolj pedagoško natančna. ;)

  OdgovoriIzbriši
 7. Sedi, 5. :) Hvala. Prvič slišim za tole, ampak je uporabno. Ko smo že pri peki...ko pečeš meso (npr. svinjska rebrca, piščanca,...) pridejo prav (=pečica ostane čista) vrečke. Pri nas je npr. stric iz Mostarja (konec 80-ih) pekel piščanca v tistih papirnatih vrečkah za kruh...ime je ostalo (koka u fišeku)...spremenila se je tehnologija (posebne vrečke). Seveda se s temi papir.vrečakmi od danes jaz ne bi eksperimentiral.

  OdgovoriIzbriši
 8. Haha, jaz si tudi ne bi upala stavit kokoš v papirnat šaket. Se mi zapali cela kuhinja. Socialistični materiali so bli sigurno bolj rezistentni.

  OdgovoriIzbriši
 9. Draga Sandra!

  Ne vem sicer zakaj sem se odločila za vaš recept a sem se, žal moram povedat da je pita če temu lahko sploh rečem tako, iz pečice prišla prav zanič, testo surovo, nadev se je majav in ko sem jo vzela iz hladilnika je bila trda kot kamen (delala sem strogo po vaših navodilih) tudi kar se tiče količine,torej razumem zakaj so otroci hoteli čokolino jaz je svoji hčerki nisem niti ponudila ker je prej letela v smeti!

  OdgovoriIzbriši
 10. Nekoč je živela žaba, ki je nekega dne videla dva konja, kako fukata. Dvignila je nogo in hotela še ona.

  Katja, drži se stvari, ki ti gredo od rok.

  OdgovoriIzbriši