četrtek, 28. julij 2011

A Coruna

Čeprav je Španija v globoki gospodarski krizi in čeprav mladi množično odhajajo s trebuhom za kruhom v druge evropske države, je v Španiji še vedno močno čutiti kolonijalni duh. To je nekaj, kar Slovenci najbrž ne bomo nikoli poznali, oziroma  nekaj, čemur smo se najbolj približali v Titovi Jugoslaviji v času neuvrščenih, ko je bilo dovolj omeniti Tita in so vsi takoj vedeli, od kod prihajaš.

Španci so blazno ponosni na svojo imperijalno preteklost, saj so imeli kolonije od Filipinov do južne Amerike. Hkrati pa trpijo za sindromom postimperijalizma - izgubo samozavesti. Ko so Španci izgubili še zadnjo kolonijo, Kubo, so kapitulirali na celi črti. Nekoč velenarod je ostal brez ogromnega kosa ozemlja in mnogih virov prihodka. Tukajšnji prebivalci pravijo, da Špance to še danes zelo boli.

Si predstavljate, da bi Slovenija bila imperijalna velesila, dežela, kjer sonce nikoli ne zaide? Da bi se slovenščina danes govorila v vsej južni Ameriki? Mar niso to nepredstavljive razsežnosti? Meni osebno se zdijo fascinantne. Baltasar Gracian, jezuit in pisatelj iz 17. stoletja, je v duhu svojega časa dejal, da bo španski jezik postal ključ v svet. Napovedal je prihajajoči globalni jezik, misleč, da bo to španščina, pa se je izkazalo, da je imel prav Bismarck, ki je veliko kasneje dejal, da bo ves svet govoril angleško. Kako sta govorila astronavta, ki sta se prvič javljala z Lune?

Povrh vsega pa je bila Galicija, natančneje Cabo Fisterra, v preteklosti poznana kot najbolj zahodna točka sveta. Od tod dalje ni bilo ničesar več. Konec sveta. In ravno od tod, malce severneje od samega konca sveta, vam pošiljam fotografije, posnete z mobilnim telefonom. Na prvi sliki lahko vidite najstarejši še delujoči svetilnik na svetu iz obdobja Rimljanov. In nikoli ne bom pozabila izraza na obrazu mojih brazilskih sošolcev, ko so zagledali Španke brez zgornjega dela kopalk. V Braziliji je to namreč prepovedano. A Coruna, torej.
2 komentarja:

  1. Lepa zapis in še lepša prva fotka. Zelo fouš! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Prva in druga fotka sta pa res UAU!!!

    OdgovoriIzbriši