petek, 11. marec 2011

Tretja svetovna vojna?

Že nekaj časa imam grozne sanje. In to nikoli ne pomeni nič dobrega. Sploh zato, ker mi sanje govorijo, da bo v svetu nekaj hudo narobe.

Sarcozy zahteva odstop libijskega diktatorja, tudi ZDA so Gadafiju obrnile hrbet, evropski vrh predlaga sankcije v primeru, da ne odstopi, itd. Kaj se kuha v tej kuhunji?

Če Gadafi zapre pipco z nafto, bo svet zabredel v še večjo gospodarsko krizo. In še vedno je vojna industrija ponovno zagnala gospodarstvo v krizi. Se nam obeta tretja svetovna vojna? Načrtno, premišljeno, zato da se izvlečemo iz najhujšega? Ali je najhujše šele pred nami?

Ko gledam arabski svet na nogah, se vedno znova ozrem po svojih treh malih otrocih in moram priznati, da me pošteno stisne pri srcu. Se tudi vi bojite?

40 komentarjev:

 1. Stisne tudi mene. Vendar se nekako ne bojim. Nočem se bati. Ker ne bo nič bolje na svet, niti zame. Sebi bom kvečjemu škodila s tem. Ker bi se sekirala zaradi stvari, na katere nimam vpliva, katerih ne morem spremeniti, še najmanj s tem, da me bo strah. Ergo - ne gledam poročil, ne debatiram o politiki, spremljam le najnujneja dogajanja v svetu, da nisem totaln idiot. Vendar se trudim biti "sprememba". Delam dobro (kolikor le lahko), mislim dobro, torej delam na sebi. Ker to je edino in vse, kar lahko naredim. Kar zmorem.

  OdgovoriIzbriši
 2. Jaz imam tudi slabe občutke. Ko se kaj menim z ljudmi zaznam toliko jeze, nezadovoljstva in negativnega... Tudi pri nas v ljudeh vre, ne samo v Egiptu, Libiji... In ljudje nekako nismo narejeni tako, da bi taka čustva z lahkoto zatrli. Enkrat izbruhne. Vprašanje na kakšen način.

  Strah je ob takih možnih izidih neizbežen.

  OdgovoriIzbriši
 3. Evropski vrh je Sarkozyju lepo razložil, da naj malce zniža ton, ker oboroženih posegov ne bo, čeprav tudi hočejo, da Gadafi odstopi.

  Kadar pogledaš svoje tri otroke, lahko tudi pomisliš na dejstvo, da ima marsikdo od udeleženih odgovornih otroke in da je verjetnost, da si vsaj 50% teh ljudi želi prihodnost za svoje otroke bolj kot denar ali moč, velika.

  OdgovoriIzbriši
 4. Erm, ah ja, tole je bilo mišljeno kot tolažba :-)

  OdgovoriIzbriši
 5. 3. sv. vojne ne bo. Zakaj? Ker se ne splača.

  Nočem 3.sv.vojne, nočem repete. Prenajedel sem se dogodkov iz 90-ih.

  http://www.youtube.com/watch?v=tcvkenhDk7k

  OdgovoriIzbriši
 6. Evo danes sem po 100 letih gledala dnevnik. Pa še to le zato, da vidim posnetke z Japonske in ker sem ravno že ležala sredi dnevne in se smilila sama sebi(beri,kuha me).
  No in tu se strinjam z Jožico. Ne gledam poročil, novice vseeno pridejo do mene, vendar se poskušam manj obremenjevati z njimi. Dejansko sem mnenja, da veliko lahko naredim le na sebi in me bo to pripeljalo do veliko večjega zadovoljstva, kakor razne politične debate, ki mi bodo le posivile lase.
  Seveda pa je moj strah, pred vsem veliko večji kot je bil, odkar imam otroke! Skušam ga le kontrolirat do te mere da ga ne bi prenesla na otroke, pa dvomim da mi bo popolnoma uspelo.

  OdgovoriIzbriši
 7. Nekje sem brala, da so bila po gospodarski krizi v 1929 tri obdobja:
  -prvo, od 29 do 32, ko so bili ljudje množično nezadovoljni in je vrelo
  -drugo, od 32 do 36, ko so države gospodarstvo navidezno dvignile in ustvarile nek namišljen optimizem
  -in tretje od 36 do druge svetovne vojne, ko so
  ljudje vedeli, da bo vojna.
  To je podatek, ki meni noče ven iz glave in včasih ga skušam primerjat s trenutno situacijo. Kje smo? Kam to vodi?
  Vojne si nihče ne želi in upam da je ne bo. Upam, da bodo ljudje čim dlje ohranjali mirne živce in skušali reševati probleme s pogovori, zakoni,diplomacijo,... pa če se sliši še tako mizerno.
  LP,

  OdgovoriIzbriši
 8. @Jožica, Tina: Jaz kar težko verjamem, da ne data čisto nič na politično situacijo pri nas in v tujini. Konec koncev je od tega odvisno ali bomo jutri še lahko šli brezplačno k zdravniku, ali se bodo naši potomci lahko zastonj šolali, ali bomo živeli v svobodi govora ... Določene dobrine in pravice niso samoumevne. Jih je potrebno vzdrževati, se za njih aktivno prizadevati.

  @Panonska: Strah se je nedvomno naselil med nas. Vsaj meni se zdi tako. Vprašanje pa je, v kaj se bo stopnjeval. Upam da ne v kaj destruktivnega.

  @alcessa: Tako sem tudi prebrala. :)

  Ampak, veš, ljudje na položajih so vedno imeli otroke, pa jih to ni ustavilo na bojnih pohodih. Tako da to me nič kaj ne pomirja. In glede na to, da se svet pospešeno oborožuje ...

  @smoger: Nekateri smo se je prenažrli. Ampak interesi gotovo so. Interesi zahodnega sveta, ki se utaplja v izobilju na račun revnega sveta. In to obilje/ugodje bomo zaščitili tudi na račun človeških življenj.

  @Saša: To je pa grozljivo. Tako kot sama definicija miru, namreč mir je obdobje med dvema vojnama. Tako so nas vsaj učili v srednji šoli.

  OdgovoriIzbriši
 9. Vidiš Sandra jaz ravno v brezblačno šolstvo in brezplačno zdravstvo, ki to že zdaj ni, ne verjamem. Šolstvo je vseskozi v nekih reformah, to sama še kako dobro veš, pa je vedno slabše, kar se pa zdravstva tiče je pa tako ali tako katastrofa. Sej človek niti ne opazi, če ni resnično bolan.

  OdgovoriIzbriši
 10. Res je, otroci so vedno bili, pa niso bili ovira ... vseeno. Tudi če se osnove našega sveta (namreč neumnost, požrešnost in samoljublje kot najpomembnejše gonilne sile) niso spremenile, pa so se spremenile okoliščine. V prejšnjih vojnah si enostavno našel dovolj neumnih moških, ki so se bili pripravljeni iti vojno in umreti za domovino. Potem pa je tehnika tako napredovala, da borci proti njej nimajo šans in je čisto verjetno, da si bodo dvakrat premislili, preden se izpostavijo raketam, bombam in strupenim plinom itd. V taki smrti pač ni nič junaškega več, si samo še zajec v kletki, ki se je z neumnim pogledom pustil po kratkem postopku ubiti.
  Druga stvar: svet dejansko postaja bolj udoben in teži k temu. Kritična množica ljudi, ki raje sedijo doma, gledajo televizijo in kao vzgajajo otroke, se je povečala.
  In še nečesa ne smemo pozabiti: zelo verjetno je, da si ljudje v arabskem svetu čisto preprosto želijo več demokracije. In kdo smo mi, da si bomo iz lastnega strahu želeli, da naj vse ostane po starem, samo da imamo nafto?

  OdgovoriIzbriši
 11. Ah ja, da ne pozabim: srečneži, k mate brezplačno zdravstvo in šolstvo.

  OdgovoriIzbriši
 12. No, ko smo že pri Japonski, cunamijih in 3.svetovni vojni, ...priporočam mladinsko (protivojno) knjigo (ki bi jaz osebno uvrstil med domača branja na šolah...če bi knjiga sploh obstajala v SLO):

  Alexander Key: The incredible tide

  Tle jo dobite(pdf format, se je treba predhodno prijaviti):

  http://www.slideshare.net/search8819/alexander-key-the-incredible-tidepdf

  Ali pa tle...v word formatu (direkt download, fajl je zacipan):
  http://bertola.eu/file/conan/Tide.zip

  Japonci so na osnovi te knjige posneli risanko (Conan, il raggazzo del futuro).

  OdgovoriIzbriši
 13. @alcessa, mene je strah, da bo zahodni svet zopet zatru težnjo po demokraciji v arabskem svetu in poskušal nastalo situacijo obrniti sebi v prid. Seveda z uporabo sile. In potem bomo spet iz naslanjačev gledali, kako vodene rakete stestreljujejo kvazi vojne objekte in morijo nedolžne civiliste.

  @Hvala, smoger.

  OdgovoriIzbriši
 14. Ok, na to verzijo nisem pomislila, priznam... Najbrž samo zaradi tega, ker so cajtngi polni poročil o tem, kako se je arabski svet končno dokopal do začetkov demokracije in kakšne masovne spremembe to prinaša v svetovno nadstrešje. Pa tudi za napad, npr. na Libijo, ni ravno kakšnega strašnega konsenza. Tudi drugod zahodne države ne pomagajo upornikom - javno - njihove vodje pa kregajo šele, ko ti začnejo ubijati. Tako da ... Kaj pa vem. Nimam ravno lastnega mnenja, priznam, pa demokracijo bi jim privoščila, če so jo res sposobni izvesti in živeti.

  Bencin pa je pri nas bil absolutno predrag že prej ...

  OdgovoriIzbriši
 15. Vsekakor zanimiva tema za diskusijo. Osebno menim, da bo nekoč ponovno prišlo do večje vojne. Nažalost. Menim, da bo do tega prišlo takrat, ko bo "vzhodni" svet prišel na raven "zahodnega" in zgodilo se nam bo, da kar naenkrat ne bomo več mogli koristiti vseh bonitet, ki jih kot družba dobivamo z izkoriščanjem držav v razvoju tj. cenenih dobrin, ki jih množično uvažamo. Princip tržne ekonomije, globalizacije ter konkurenčnosti pač.

  Glede na dejstva, da zahodne ekonomije stagnirajo, vzhodne pa so v porastu ter se jim tudi viša življenski standard, bomo kot zahodna družba prej ali slej nekako v podrejenem položaju (saj na nek način že smo, kajti vso znanje ter tehnologijo smo preselili v države v razvoju, sami pa smo ostali brez dela).

  Ker pa si zahodne družbe tega ne bodo privoščile, ker bi na ta način izgubile vse komoditete, ki jih uživamo se bodo prej ali slej našli takšni ali drugačni razlogi, ki bodo pripeljali do novih vojn z namenom da se ne porušijo pozicije moči. Nažalost...

  OdgovoriIzbriši
 16. Danes smo 13., tole pa ni spodbudno razmišljanje niti za kakšen manj "nesrečen" datum.

  Če prav pomislim, ali ni bistvo demokracije, da se uveljavi volja ljudstva? Je možno, da bi za vojno navdušili (kvalificirano/absolutno/...) večino? Bi morebitno vojno potemtakem začeli nedemokratični režimi? Imajo ti zadostno vojaško moč, da ogrozijo kaj več kot svoje sosede? Itn. korakoma v svet "realpolitik", ki seveda ne more biti naivno enoznačna.

  LP, (kljub vsemu optimističen) Bimbo

  OdgovoriIzbriši
 17. Bimbo, jaz mislim, da nas ne bo nihče vprašal, če želimo iti v vojno ali ne, čeprav živimo v demokratični Evropi. To bo kvečjemu predstavljeno kot nujno zlo za ohranitev svetovnega miru - ali pa še bolj nesramno za vzpostavitev demokratične vladavine v arabskem svetu - podkrepljeno bo z argumenti o skupnih interesih, o odvisnosti od naftnih vrelcev, o blaženju negativnih posledic na svetovni finančni trg in bla bla bla. Podobno kot se je zgodilo pri referendumu za vstop v zvezo NATO, pri nakupu Patrij, pri pošiljanju vojakov v Afganistan itd. Rajo bodo zbombardirali s kupom strašno pomembnih podatkov, zakaj bi bila taka vojna dobra, raja bo nasedla in vojno kolesje se bo zavrtelo. In ne pozabi, da smo v recesiji, da po Evropi tli tudi zaradi neuspele multi kulti integracije, da je prišlo do splošne krize vrednot, skratka, da bo slej ko prej treba pokazati s prstom na nekega krivca. V drugi svetovni vojni so bili to Judi, morda je sedaj prišel čas za muslimane. Nekoga je pač treba izbrati za žrtveno jagnje, da bomo mi veliki kavkazijci, edini ''pravoverci'' ohranili globalno oblast.

  Ne vem, jaz to tako vidim. Pri vojnah odpove zdrava pamet, odpove demokracija, zavlada anarhija in zakon močnejšega.

  OdgovoriIzbriši
 18. Hm. Do sedaj je vse, kar prebogata EU zahteva to, da naj Gadafi odstopi. Se pravi, da se nagibamo k temu, da bi pomagali upornikom. Američani so precej proti kakršnim koli korakom, ki bi jih potegnili vvojaška dejanja.

  Nisem prepričana, da gre tvoj strah v pravo smer.

  Druga stvar: Slovenija se res pusti potegniti v ukrepe proti Iraku (?) in Afganistanu, ampak Slovenija ni ravno velesila, da bi v teh deželah morila domačine. Večje evropske in svetovne države pa ne sodelujejo čisto pri vsem in so sposobne reči Ne, če je treba (Nemčija Bushu za vojno v Afganistanu). Da ne govorimo o tem, da evropske ofenzive ni mogoče organizirati, ker EU nima skupne vojske, obrambnega ministrstva ali nadnacionalnega vojaškega poveljnika, kar je za učinkovito izvedbo vojne nujno potrebno. In kar ni nepomembno: v ZDA niso na vladi Republikanci.

  Da so Muslimani novi Judje, je ravno tako nevarna dezinformacija. Prvič, ogromno število terorističnih Muslimanov se ne gre samomorilskega maščevanja samo zato, da opozorijo na svoje trpljenje, ki jim ga povzroča zahodni svet, temveč zato, ker imajo oprano glavo in nizek nivo razmišljanja. Blago nastrojeni Muslimani najbrž tudi poznajo osnove svoje vere in jim ni do morije. Da ne govorimo o vseh tistih, ki se namenoma distancirajo od teroristov in želijo živeti normalno življenje, v svoji veri. Kolikor jaz vem, Židi niso pošiljali samomorilcev-bombašev nad nedolžno prebivalstvo.

  Tako da, moje razumevanje za Muslimane je omejeno na tiste, ki si želijo živeti svojo vero, ki odločitev o nošenju rute in izbiri partnerja prepuščajo svojim ženskam in ne nameravajo nikogar ubiti samo zato, ker ni pripadnik njihove vere in ne veruje v njihove zatiralske mehanizme. Se pravi na une, ki so dosegli 21. stoletju primerno razsvetljenstvo.

  OdgovoriIzbriši
 19. Aja, te banalne primere z Natom in Patrijami in vojaki v Afganistanu sem nanizala zgolj zato, ker praviš, da v demokraciji ljudstvo odloča. Morda bi to lahko trdili za Nemčijo, nikakor pa ne za Slovenijo, Bimbo. Pri nas poslanci mirno spregledajo odločitev ustavnega sodišča, a to ostane nekaznovano. Kar spomni se primera z občino Ankaran.

  Bimbo, meni se demokracija zdi slepilo za ljudstvo, še posebaj v Sloveniji. Dajo ti navidezno moč odločanja, naredijo pa tako ali tako vse po svoje. Mi imamo samopašno demokracijo po meri politične in gospodarske elite. Tvoj in moj glas, Bimbo, obstajata zgolj zato, da se prašiči na oblasti še bolj mastijo. Poglej, kaj ni ravno včeraj prišla na plan novica, da SDS poziva leve in desne, naj se združijo pod njihovim okriljem ( http://dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042430393 ), češ da imajo novo vizijo, kako naprej. Pa kako slepilo je zdaj to! Kaka nova vizija, kak nov veter, lepo te prosim. Ti ljudje so hodili po politični sceni še ko sem bila jaz v plenicah! Ti ljudje imajo pri nas doživljenski mandat, Bimbo. Kje ti vidiš tu demokracijo?

  OdgovoriIzbriši
 20. Alcessa, ni res, da Evropa nima vojske. V sklopu zveze Nato obstajajo enote za hitro posredovanje, ki po protokolu izpolnjujejo ukaze direkt iz zveze Nato - ne več državnih ukazov - v primeru, da pride do vojne nevarnosti.

  Glede oznake, da so muslimani novi Judi, pa ne vem, če sva se razumeli. Mislim, da ne moreš zanikati, da večina Evropejcev in Američanov vidi muslimane kot svoje sovražnike - kot brezsrčne samomorilce, ki fanatično umirajo za velikega Alaha. Sej je vseeno, če je to res ali ne, če gre samo za peščico verskih skrajnežev ali ne. Taka je žal percepcija muslimanov na Zahodu. V Sloveniji, denimo, so ljudje, ki ne sodijo v naš kulturni in zgodovinski prostor (to so direktne besede borcev proti gradnji džamije). Zato se sprašujem, če ne bo Evropa slučajno izbrala ravno njih za svojega novega sovražnika številka ena.

  OdgovoriIzbriši
 21. Sandra, obstaja tudi meja, do kamor Slovenija lahko gre na določenih področjih. Tej meji se reče zakonodaja EU in brez nje bi vse skupaj bilo še veliko slabše, ker Slovenci očitno rabimo nekoga, ki nam govori, kam in kako. Tako da, še vedno obstaja možnost, da se bo vse skupaj zelo počasi obrnilo na vsaj malo bolje. Čeprav, mogoče pa prave demokracije nikoli ne bo. Vendar: mogoče prave demokracije nikjer ni, ker njeno uveljavljanje preprečujejo pre-drastični mehanizmi kapitalizma (nisem zagovornica socializma). Zato je najbrž mogoča samo na površini. Tudi v Nemčiji.

  Še nekaj o Židih in Muslimanih: nemška tajna služba Verfassungsschutz vsako leto objavi poročilo o razvoju neustavnih, državi nevarnih gibanj, organizacij in trendov.

  Izkazalo se je, da se zadnje čase na veliko povezujejo desne skupine (neonaciji ipd.) in pa radikalne muslimanske skupine. Skupna točka? Sovraštvo nad Židi, jasno. Povej mi, s kom se družiš, pa ti povem, kdo si...

  OdgovoriIzbriši
 22. Sandra, Nemčija je tudi v sklopu zveze Nato odklonila napad na Afganistan. Tudi Slovenija ima pravico do tega.

  Pa bom zanikala ... Precej Evropejcev ve, da obstajajo tudi zmerni Muslimani, ki so se ravno tako sposobni zgražati nad svojimi fundamentalističnimi soverniki. Na primer tisti, ki so koptskim Kristjanom ponudili pomoč pri straženju cerkev. Pa uni, ki javno obsojajo nasilje v imenu Alaha. Pa vse tiste generacije izobraženih Muslimanov, ki so del našega vsakdana (mojega): igralci, politiki, publicisti... Nikakor ni res, da jih vse dajemo v isti koš.

  Verskih skrajnežev ni samo za peščico in zaslužijo si, da jih ne maramo. Neumni bi bili, če bi se nam smilili, ker je unim z res opranimi glavami povsem vseeno za naše usmiljenje. Smo namreč neverniki in njihov Alah pravi, da nas je treba ubiti.

  Škoda, da ne smejo dobiti džamij, RES, vseeno je res tudi, da ne spadajo v naše zgodovinsko in kulturno področje. Ravno tako, kot Hare Krišna, Budisti ipd. Za katere predvidevam, da tudi ne postavljajo ogromnih templjev, ne da? V Nemčiji jih je veliko, pa niso ravno spremenili mestne arhitekture - predvidevam, da tudi zato, ker jim je njihova vera in skupnost pomembnejša od arhitekturne prisotnosti na velikem nivoju.

  OdgovoriIzbriši
 23. Ok, najprej vprašanje iz slovenskega pravopisa: raba velike začetnice - pripadniki verstev se pišejo z malo začetnico (kar pomeni, da sem povzdignila Jude nad ostale brez potrebe, haha). Se pravi, muslimani, kristjani, judi. Alcessa, zakaj rabiš veliko začetnico? Vem, da imaš odgovor, zato vprašam. :)

  Alcessa, se popolnoma strinjam. Demokracije, kjer bi vladala zgolj volja ljudstva, ni. Kot praviš, omejuje jo kapitalizem. Kapitalizem pa po defoltu nuca šibki člen brez, da sploh deluje. Z drugimi besedami, nuca relativno neizobražen in nekritičen delovni narod s pridnimi rokami, na katerem sloni celotem sistem. Tako vsaj jaz to vidim.

  In seveda precej Evropejcev ve, da obstajajo zmerni muslimani, veliko jih je del zahodnega sveta, in seveda je prav, da se obsodi skrajneže, ampak jaz nisem pisala o tem, res ne. Bom vprašala drugače. Kaj so zagrešili židi, da jih je Hitler razglasil za sovražnike številka ena? Kaj niso bili tudi oni integrirani v različnih sredinah po Evropi, sobivali s kristjani, bili pridni, delovni, izobraženi, neškodljivi, skratka? Hočem reči, da sploh ni nujno, da obstaja kak velik vzrok. Tako kot ne bi smel obstajati vzrok za enačenje muslimanskih skrajnežev z vsemi muslimani, ampak žal je taka človeška narava. Se ti ne zdi?

  Sicer pa mislim, da je treba biti zelo previden s takimi izjavami, kot je: muslimani ne spadajo v naš kulturni prostor in podobno. Zakaj? Zato ker z zgodovinskega vidika, ki je opran vseh predsodkov, to drži. Tu ni kaj. Ampak, dandanes, ko je svet tako zelo premešan, so take izjave hitro povod za versko nestrpnost. In tisti, ki s takimi izjavami mahajo ljudstvu pod nos, se tega še kako zavedajo. In vedo tudi, na kaka ušesa boso priletele take izjave. Hitro se to obrne v preganjanje vsga drugačnega. Včasih so bile za to grmade, danes temu rečemo rasna nestrpnost.

  V bistvu se mi zdi, da je v Evropi od druge svetovne vojne dalje vladalo eno relativno pozitivno obdobje sorazmerno velike rasne in verske strpnosti. Ampak tale gospodarska kriza je začela najedati to navidezno sožitje. Muslimanski skrajneži pa prilivajo svoj delež na ogenj, ki tli.

  In še to. A misliš, da budisti in harekrišne ne bi zahtevali večjih objektov, če bi bili kot skupnost številčnejši in finančno močnejši? Jaz mislim, da bi. In ker ustava to dovoljuje, jim je treba to omogočiti ali pa spremeniti ustavo.

  OdgovoriIzbriši
 24. V bistvu precej Evropejcev ne želi vedeti, da obstajajo zmerni in celo ateistični Muslimani. Ta nevednost itak narašča sorazmerno z ekonomsko krizo v EU (ali pa tudi kje drugje).
  Mene vedno spravi v smeh kako se ljudje spozabljajo...nekoč so na zahod (na Hrvaškem je to oznaka za stranišče)uvažali delovno silo in vse druge dobrine in nihče se ne ni pritoževal. Saj so vsi na Zahodu želeli delati komot job v pisarni, za vse ostalo pa bo itak poskrbel priseljenec. Ko pa je začela kriza...hop oni so krivi: Motijo me Romuni (Italija), motijo me Turki (Nemčija), motijo me Albanci (Slovenija), itd.
  Mi (tu mislim na EU, ZDA, Kanado, Avstralijo, Nova Zelandija...jaz jim rečem beli bazen) se še vedno šlepamo na tisto kar so križarji,Kolumb in ostali nakradli od tujega sveta. To nam je prineslo parni stroj, elektriko, atomsko bombo, elektroniko in nano-/biotehnologijo. Ta prednost kopni, ker smo zašli v slepo ulico. V bistvu smo se vsega prenajedli in postajamo evolucijsko skorajda mrtvi. Težišče napredka se je že preselilo na vzhod in deloma na jug. ZDA, ki je diamantna konica prej omenjenih držav (razvitega Zahoda) počasi izgublja sapo, sam tega noče priznati (npr. Obamin protekcionizem). Seveda nas rešuje dokaj visoka kupna moč v primerjavi z ostalim svetom. Samo do kdaj? Demokracija in tehnološki napredek sta vedno luštna na papirju.

  OdgovoriIzbriši
 25. Ups, eno versko nestrpnost sem zamenjala z rasno, sori. Mah, sej se razume. Lapsus. :(

  OdgovoriIzbriši
 26. Pripadnosti verskih skupnosti pišem z veliko, kadar želim poudariti, da mislim resno, ko pravim, da sem za to, da obstajajo. Drugače pa z majhno, tudi katoličane.

  Druga stvar: ne morem se pretvarjati, da je ves zahodni svet slep za dejstvo, da obstajajo tudi razsvetljeni muslimani, če pa to ni res. Pri nas imamo celo stranke, ki imajo v programu zapisan normalen odnos do tujcev. Imamo tudi sredinsko-desne stranke, ki znajo zagrmeti nad Turki, pa imajo vseeno kar nekaj tujih članov oz. aktivnih predstavnikov, ki so muslimani, Turki, Arabci itd. Tako da, zame je to dejstvo.

  Dejstvo, da sem proti fundamentalističnim muslimanom, sem šla napisat in razlagat na blogu, kjer poteka dokaj poglobljena debata o tem pojavu. Ne pa na blogu, kjer se zbirajo bralci časopisa Bild oz. Slovenskih novic, ki bi me od navdušenja najraje objeli (verbalno), ker sem šla napisat nekaj takega. Se pravi, da sem izrazila svoje prepričanje, ker se mi je zdelo, da sem v pravem okolju zanj. Ploskanja za svoje prepričanje namreč ne rabim. In, kot sem že rekla, kljub temu, da muslimani niso (bistven) del našega kulturnega in zgodovinskega prostora, jim džamijo vsekakor privoščim.

  Ne, Budisti in Hare Krišne se vsaj v Nemčiji ne trudijo pridobiti denarja in prostora za večje templje. Ravno nasprotno, pred kratkim sem brala o dolgoletnem trudu, da si zgradijo eno tako "barako", v velikem mestu.

  Ne vem, zakaj bi naj spoštovala vere, ki sanjajo predvsem o velikih sakralnih objektih? Krščena sem bila v protestantsko vero in učili so me, da so odpustki, pozlačene cerkve, škofovski plašči z biseri in podobna navlaka pravzaprav znak za pomanjkanje boga. Isto mislim o preveč vpadljivim, bogatih objektih vseh drugih ver.

  Tako kot si napisala v enem od prejšnjih zapisov: tudi mene raznorazna cerkvena "umetnost" precej odvrača.

  Po mojem skromnem mnenju smo kljub vsej plitkosti na vzhodu ustvarili željo po demokraciji. Trdila bi tudi, da bo tigerska moč vzhodnih držav pojenjala takoj, ko bo folk masovno pogruntal, da je neumen, ker gara za drobiž. Torej kmalu.

  OdgovoriIzbriši
 27. Ah ja, pa ker se vedno nekaj pozabi: ravno vsesplošno preganjanje židov, ki je po vsem svetu sicer trajalo cela stoletja (!), preden je prišlo do holokavsta, je privedlo do mednarodnih sporazumov in modernih ustav, ki takšne akcije prepovedujejo.

  Jasno, da v veliko primerih lahko gre samo za nevreden papir, kakor hitro situacija postane resna, vendar tudi tu obstajajo različne stopnje kazni za taka dejanja. Plus, za razliko od židov imajo muslimani precej držav, ki so muslimanske in ki bi predstavljale resne nasprotnike v morebitni vojni, se pravi, da se pogromov ne splača izvajati- Židje pa tega niso imeli, ne da.

  OdgovoriIzbriši
 28. Glede verskih objektov: vsekakor gre za to, da se upoštevajo želje vernikov, če hočejo minaret, naj imajo minaret, če hočejo kolibo, naj imajo kolibo. Res je, da me verska ''umetnost'' (haha) odbija, ampak zaradi tega ne bom zganjala gonje proti džamiji z minaretom ali pa proti novim kičastim vratom na stolni cerkvi. Kakor komu drago.

  In navezala bi se na to zadnjo opazko, alcessa, da bo tudi na vzhodu kmalu počlo. Če upoštevamo dejstvo, da ima Kitajska 12% gospodarsko rast, potem je jasno, da se bo tudi njihova kupna moč in splošni apetiti dvignili. In ko Evropejci ne bomo več mogli kupovati jopic po 11 evrov (spet, banalen primer), ali drugače rečeno, ko bo naša kupna moč zaradi novih razmer na vzhodnem trgu drastično padla, se bo naše nezadovoljstvo še poglobilo. Razmerje moči se bo moralo redefinirati. Upam, da z gospodarskimi ukrepi in ne s silo.

  OdgovoriIzbriši
 29. Ne vem, če bo počilo. Po moje bodo zadevne vlade enostavno popustile zahtevam delavcev in počasi uvajale normalne razmere, take človeka vredne. Kot sem že rekla red časom, demokracija in varstvo človekovih pravic sta najbolj uspešna v bogatejših državah. Kitajski premier je enkrat izjavil, da v njegovi državi vseh svoboščin ni mogoče uvesti čez noč, ker bi počilo, pa sem mu kar verjela. Gledano teoretično (za prakso bomo kmalu izvedeli v arabskih državah) mogoče res ni najbolje takoj uvesti demokracije in vseh človekovih pravic, ker folk enostavno ne zna shajati s svobodo in zahtevami takega družbenega reda. Ne me tepsti, rekla sem, teoretično. V praksi poznam dovolj ljudi, ki ne zmorejo svobode in demokracije, zato sem posplošila na cel narod. Vseeno je čisto možno, da bodo korak za korakom prišli do nas.

  Dejstvo, da bodo stvari za nas dražje, me prav nič ne gane. Sori. Kot otrok sem imela dejansko na izbiro dve opciji, po katerih bi se lahko ravnala v svojem življenju: skrbno ravnanje s tisto malo stvari, ki ti pripadajo, ali pa požrešnost za vsako ceno, ker stvari (statusni simboli) kao pomagajo proti manjvrednostnim kompleksom (ja, govorim o socializmu). Izbrala sem prvo, preživela posmeh, bila kar revna večji del svojega življenja (trenutno je ta izjava o polovici življenja, statistično gledano, še resnična), pa mi ni bilo hudega, zato se morebitne ponovne relativne (!!) revščine ne bojim. Istočasno sem ponosna lastnica 3 parov kavbojk, izdelanih v zahodni Evropi, vsak par je stal 70 evrov in jih mislim nositi, dokler mi ne padejo z riti.

  Ne vem, jaz nič preveč ne dam na vere, ki so jim statusni simboli prepomembni. Ampak, naj povem še tretjič, džamijo jim privoščim.

  OdgovoriIzbriši
 30. Sori: izjava o polovici življenja -> izjava o večjem delu življenja, nekje do 30. leta namreč.

  OdgovoriIzbriši
 31. Ok, še par stvari, ki se navezujejo na to, kar si napisala. Zadnje čase razmišljam, kako bogati zahodni svet pozablja, da pri nas demokracija in varstvo človekovih pravic laufajo (vsaj v primerjavi z državami tretjega sveta in Vzhodom) tudi na račun tihe podpore nedemokratičnih režimov drugod po svetu. Naše demokratično volilno telo se odloča o tem, ali bo Ankaran postal samostojna občina ali ne, ali bomo v Zgornjem Kašlju odprli novo vinsko klet ali ne, ali bodo otroci hodili na skupne zimske počitnice ali ne. Trivija. Priznajmo si, razen posameznih ''incidentov'' (grdo rečeno) z nespoštovanjem človekovih pravic in določenih samopašnih politikov (npr. Fotokopirc man, haha), drugih težav praktično nimamo. Po drugi strani pa naša blaginja in udobje temeljita ravno na nespoštovanju človekovih pravic in hudobnem izkoriščanju poceni delovne sile drugod po svetu. Ves umazan posel smo preselili v države tretjega sveta in Azijo. Tako da, ja, demokracija in varstvo človekovih pravic sta najbolj uspešna v bogatejših državah ... ampak na račun nedemokratičnih drugih.

  In druga stvar, demokracije najbrž res ni mogoče uvesti čez noč. Se kar strinjam. Za kaj takega je potrebna civilna iniciativa, izobražen narod, neskorumpiran državni aparat, pravna država in še kaj. In ravno zato sem malo skeptična, ko gledam muslimanski svet na ulicah. Pazi, oni so živeli pod tiranijo ... koliko let? Trideset. Se pravi, da jih veliko ne zmore razmišljati drugače kot po trenutno ustaljenih kalupih. Od kod jim nenadoma take velike revolucionarne ideje in načrti? Da ni tu zadaj nekdo (recimo Veliki brat), ki vleče niti tega upora. Spomni se samo, kako so se stvari pred leti dogajale na Kubi, ko naj bi prav tako ZDA podpihovale nemire, pa so se na koncu pač obrisale pod nosom. Ne vem. Bo čas pokazal.

  OdgovoriIzbriši
 32. Sandra: ja, prvi odstavek drži kot pribit. Dodala bi le, da imamo na tem področju Slovenci v primerjavi z drugimi veliko manj krivde (nisem pozabila tujih delavcev, vseeno).

  Dodajam le še, da gre za evolucijski proces narodov, ki so se ga v svoji zgodovini uspešno izvajala tudi ljudstva, ki jih mi zdaj v imenu kapitalizma zatiramo. Gledano teoretično smo zdaj mogoče na začetku obdobja, ko se nam počasi vse skupaj začne fržmagati.

  Tudi dobra vest je pojav, ki si ga lahko privoščijo predvsem bogate nacije (ker je na hierarhiji potreb na vrhu in je najprej treba zadovoljiti vse druge).

  Kamor koli se obrneš in s komer koli se poistovetiš (bivša slovanska država, bivša rimljanska provinca, Balkan, Jugoslavija, Slovenija, Evropa, Zahod, Nato ...) v vsakem oziru (obdobju) imaš kri na rokah in živiš od dela drugih, če ti to le uspe. Mogoče smo kot združba ravnokar v obodbju, ko bomo začeli odpravljati te "živalske" oblike bivanja narodov in prešli na nove - recimo "Win-Win" situacije.

  Drugič: imam iste skrbi grede instant demokracije. Pravijo pa, da je krivec za revolucijo ogromno število podpriviligiranih mladih ljudi, posebno moških, v družbi, ki ne dovoljuje mešanja med družb. razredi (kastami). Sliši se realno. Seveda pa ne vemo, kaj bo. Ko je razpadala Jugoslavija, je na ozemlju "bratov in jedincev" prišlo do res grde vojne - ampak takoj in v glavnem zaradi ene same nacije. Ki kljub mučenju drugih ni povzročila 3. svetovne vojne.

  Mensch, je treba veliko besedi za tebe vsaj malce potolažit, no :-)))

  (gledam poročila iz Japonske in vsake toliko odklopim na grdobije iz drugih predelov sveta - kakšna nedelja)

  OdgovoriIzbriši
 33. Veliko besedi, praviš, hahaha. Se ne dam zlahka. In spet dodajam, da Balkan in Kuba nista imela nafte. Ha! LOL

  ''Win-win'' družbena ureditev me je pa prevzela. Zelo zanimiva teorija. Gotovo bo nekaj na tem. Čeprav se zelo bliža našemu bivšemu socializmu(izuzemši kratenje pravic drugače mislečih), ki pa se je izkazal za utopičnega.

  Ja, sej se najbrž strinjava, da je privilegij redkih, da sedimo takole za računalnikom in na daljavo debatiramo o tem, kako rešiti svet, medtem ko na drugem koncu sveta plavajo, da bi rešili svojo kožo. :(

  OdgovoriIzbriši
 34. OT: si šla gledat Kraljev govor? Midva sva šla včeraj, velika gužva, film pa izvrsten :-)

  OdgovoriIzbriši
 35. Ja, gledala. Fantastičen! Najboljši del mi je bil tisti, ko je general na hčerkinem roza prenosničku zračunal, kolko vojakov rabijo za vojno. In potem, ko je dobil cifro, je dodal, da jih bo tolko padlo, zato jih morajo imeti še več, da bo videti, da so vojno dejansko dobili. Kriza.

  OdgovoriIzbriši
 36. Ojoj, zdej sem zbrkljala filme, haha. Jaz sem pisala o filmu In the Loop. Poglej ga.

  Ne, Kraljevega govora še nisem gledala, ampak bom v kratkem, ker ga imam že dol.

  OdgovoriIzbriši
 37. Tale s Sopranovim Tonijem: http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Loop_%28film%29?

  OdgovoriIzbriši
 38. Ta, ta, ja. :) Najprej sem mislila, da je kar nekaj. Potem pa je bil zadnjič na SLO 1 kot film tedna in me je tako zelo not potegnu. Prava politična satira. Super!

  Mislim, da si bom zdajle privoščila Kraljev govor. Priprave lahko počakajo do jutri, ker malo kasneje začnem. Ajdi, se bereva. Lahko noč.

  OdgovoriIzbriši