ponedeljek, 21. marec 2011

RevčekTa link je še aktiven. Hvala, Bimbo.

Da se razumemo, če bi se kaj takega zgodilo v domačih krogih, bi se stvar pometla pod preprogo in življenje v Zgornjem kašlju bi mirno teklo dalje. Ker pa gre za ugled Slovenije v Evropskem parlamentu, je Thaler revček moral odstopiti. Saj veste, le kaj bodo rekli sosedi.

Mimogrede, avstrijskemu evro poslancu, ki so ga prav tako zasačili pri podobnem dejanju, grozi kar deset let zapora. Gorje, da pri nas zapremo vse skorumpirane politike. Ja, kam bi jih pa dal?

21 komentarjev:

 1. oh ja, tik na tem sem, da bi z vrečko na glavi okol hodila, sploh k sem zjutri bbc odprla in najprej to zagledala....
  k si zunaj, takšne stvari tolk bolj do živega pridejo, ker tukaj je to škandal, v slo je pa pač to navadno, nič novega...

  OdgovoriIzbriši
 2. No ja, škandale imajo tudi drugod, a imajo z njimi tudi odstope.
  Hvala britanskemu Nedeljskemu času, vnaprej hvala avstrijskim organom, če/da bodo odkrili svinjarije tudi v slovenski Hypo AA banki, hvala finskim organom, če/da bodo razčistili kaj v zvezi s Patriami in Svaruni...
  Herr zum 100.000 Thaler auf nie-wieder-sehen.

  OdgovoriIzbriši
 3. @Katarina: Bodi pozorna, kdo te vabi na kosilo. ;)

  @Tashky: In kot je razbrati iz pogovora sploh ni bilo prvič.

  @Bimbo: Se strinjam, škandali so povsod, vendar pa je politična morala drugod za par odtenkov višja. In tudi civilna družba se vedno oglasi in zahteva glave. Pri nas pa ... modro molčimo. Včeraj zvečer v oddaji Studio City je en moški na ograjo napisal: Razjezite se! Ko bi se le znali.

  Ja, točno, hvala za vse evropske organe pregona in raziskovalne novinarje, ki nas držijo na kratkih vajetih. Tako vsaj pri poslih s tujino ali v tujini ugotovimo, da so naši politiki podkupljivi, nemoralni in prenapihnjeni nihčeti.

  OdgovoriIzbriši
 4. Dobr si to napisala...kar se pa tiče (bodočih) političnih zapornikov...jst bi z veseljem sprejel kakšnega...(ala Guantanamo)...mam plac v kleti...sam če mi plačajo....farantirano ne bi več ugledal svetlobe slovenskega sonca...

  OdgovoriIzbriši
 5. LOL

  Jaz se tudi javim. In zdaj, ko pomislim, morda bi naše vlažne kleti dale nov zagon slovenskemu gospodarstvu v krizi. Kaki obnovljivi viri energije in odpisana tekstilna industrija. Par zapornikov iz Gvantanama pa smo na konju.

  OdgovoriIzbriši
 6. Sandra, kakršnakoli teza o politični morali je nadvse elastična ne-materija. Kljub absolutni relativnosti te morale pa je dejstvo, da je tam zunaj, severozahodno od nas opaziti nekaj več konsekvečnih dogodkov. V teh domnevno "razvitih in pravnih starih demokracijah" očitno velja, da načelo nedolžnosti do izvedbe dokaznega postopka in pravnomočne obsodbe v določenih primerih ne more služiti za alibi. A ne zatiskati oči in (že spet!) idealizirati zahodnih izložb. Poišči kratek življenjepis "prvoodstopljenega" lobi-poslanca Strasserja, da boš videla, kako visok je prag tolerance v "razvitih demokracijah".

  Ne trdim, da je pri nas v redu ali znosno, ampak hočem reči, da zgledov ne velja iskati za prvim plotom, ampak gledati dlje in razmišljati širše. Z dejstvom, da je Thaler danes "dead meat", se ne smemo zadovoljiti, ampak bi nas moralo spodbuditi k izčrpnejšemu izpraševanju, novim razmislekom in posledično morda tudi zahtevam.

  LP, Bimbo.

  OdgovoriIzbriši
 7. Dejansko "revček"!

  Še dobro, da me osveščaš o dogodki, ker drugače bi se po treningu, težko vključevalo v kako debato:))).

  OdgovoriIzbriši
 8. Če ne bi o tem pisali slovenski mediji, sploh ne bi vedela, da je kaj bilo... Odkar sem slišala za afero HypoBank, sem tudi sama prepričana, da takšne naveze oz. zgodbe obstajajo neodvisno od meja, npr. Bavarska-Avstrija-Slovenija-Hrvaška pri Hypo Banki.

  Pri nas se zadnje čase na veliko ukvarjamo z vprašanjem, kaj točno je atomski lobi dal ali obljubil vladi, da je lani podaljšala delovanje JE. Ne "Ali je kaj ...?" temveč "Kaj točno je...?" Meni se potem pojavlja še vprašanje, kaj bo moral lobi obnovljivih virov energije obljubiti naslednji vladi, da dobi takšen prijazen tretma.

  Cinizem? Ne. Realnost. Ne vem, od kod toliko tepcev, ki mislijo, da je veliko denarja najpomembnejša stvar na svetu, ampak očitno jih najraje gledamo v politiki ...

  OdgovoriIzbriši
 9. @Bimbo, se popolnoma strinjam. To, kar se je zgodilo, bi moral ostro obtožiti ne samo slovenski politični vrh, temveč tudi civilna družba (če kaj takega sploh obstaja pri nas). In obtožbe bi morale dobiti svoj pravni/kazenski epilog. In več kot očitno je, da v Sloveniji mora priti do odprtega diskurza na temo politične morale in etike, ga navezati s temo pravne države in vrniti ljudem zaupanje v državni aparat ''na strani državljana''. Ta piramida se je pri nas skrhala do fundamentov in stanje je trenutno nevzdržno.

  Bojim se, da se bo tudi tokrat debata preusmerila v varnostne ukrepe v Evropskem parlamentu, gospod Thaler se bo pametno držal nazaj in stvar bo potihnila brez kakršnih koli posledic. In zelooo upam, da se motim.

  @alcessa: Ob vsem tem se ti res porajajo fantazmagorične predstave o tem, kaj vse se dogaja po hodnikih Evropskega parlamenta, v domačem parlamentu, na srečanjih politikov in gospodarstvenikov itd. Ok, vedno so obstajali sumi in namigovanja, ampak ko si ogledaš tak posnetek, kot je zgornji, ti obrne želodec. Če pa zapovrh vsega prisluhneš še izgovorom vpletenih, greš pa naravnost bruhat.

  OdgovoriIzbriši
 10. V podobnem duhu: danes sva dobila pošto od našega ministrskega predsednika, da naj v nedeljo voliva njegovo stranko. Pismo v glavnem vsebuje argumente proti opoziciji, ki bo najbrž po več kot 50 letih zamenjala krščanske demokrate, in je polno laži - kar je čisto preprosto preveriti na internetu. JAO.

  OdgovoriIzbriši
 11. Sodeč po nekaterih naključjih iz nedavne preteklosti bi rekel, da bodo na kakšni TV morda kmalu spet zavrteli tale film: http://bit.ly/eiW3te.

  Prav nič ne bi bilo narobe tudi, če bi dodadli še tega: http://bit.ly/ikBgPh.

  Ko nas poskušajo razni Thalerji prepričati, da je tisto, kar je res, v bistvu fikcija, se moramo zavedati, da je v bistvu tisto, za kar menimo, da je fikcija in jo naša civilizacija tako tudi katalogizira, pravzaprav povsem resnično.

  Z besedami Dušana Kovačevića: "Sve je suprotno od onog što izgleda da jeste."

  Alcessa, to bržkone v veliki meri velja tudi za stereotipe o čistunsko brezmadežni Nemčiji. :-(

  OdgovoriIzbriši
 12. Bimbo, verjetno, ja. Kljub temu ostaja vprašanje (vsaj meni), kaj od tega sprejemamo kot običajno in kaj nas jezi. Mene recimo na splošno matra dejstvo, da bi svet znal iti po (atomske in druge) gobe zaradi naše neumnosti in samoljubnosti (kamor spada tudi požrešnost). In če v privat lajfu izrazito takšnih posameznikov ne prenašam najbolje, kako si potem lahko dovolim pri politikih reči "To je povsem običajno"? Ne bi smela, ne da?

  Tista Hypo zadeva trenutno vre na majhnem ognju. mogoče tudi zato, ker bavarski MP, ki naj bi domnevno bil udeležen, ni več MP in je padel z radarja?

  OdgovoriIzbriši
 13. Slovenska politična elita je že zdavnaj izgubila kompas. Da o kakšni politični odgovornosti ne govorimo. Bojim se, da bo v Sloveniji vse skupaj le muha enodnevnica, ki jo bodo ljudje prežvečili ter vrgli pod preprogo. Da je Thaler odstopil je bržkome posledica dejstva, da so ga zasačili izven Slovenije, v Evropskem parlamntu, če bi se to zgodilo v Sloveniji dvomim, da bi svoj odstop sploh ponudil. Problem v Sloveniji, vsaj kot ga vidim sam je ta, da ni neke intelektualne srnje, ki bi opozarjala na probleme v družbi, v politiki ipd. Ni prave civilne iniciative, so samo ovce, ki brezglavo skonzumirajo vse, kar se jim servira na pladnju. Da o apatičnosti slovenskega naroda ne govorim. In seveda se politika temu primerno tudi obnaša.

  Slovenska politika (ena ali druga) je izgubila zaupanje naroda. In ko enkrat zaupanje izgubiš, ga je zelo težko spet nazaj pridobiti.

  OdgovoriIzbriši
 14. Sandra objavi na blogu in posnetek je zbrisan. Postajaš nevarna. Lol.
  Še dobro, da sem ga videla zjutraj. Ma boščki so, ni kaj. Osebno mi ne gre v glavo predvsem to, da lažejo v ksiht in da jih ni nič sram. Ne samo, da se mi je obračal želodec, ko sem gledala, tip ne zna angleško - kao diplomat(si upam trdit, čeprav sem bojda nenadarjena za jezike), da ni celo Božjega blagoslova prosil nekje vmes.
  Se strinjam o odgovornosti, tudi volilcev in civilne iniciativa, ki smo postali ena taka pasivna, anemična, kompromisarska publika.

  OdgovoriIzbriši
 15. @alcessa: Kriza ...

  @Viktorija: Res je prosil božji blagoslov. Adijo pamet. Še malo pa bo začel prodajat odpustke. :)

  OdgovoriIzbriši
 16. No, danes sem na Deutschland Radio Kultur poslušala oddajo o treh podkupljivcih, ki je bila primerno kritična. Moj mož se je režal Tolarjevemu ups.: Thalerjevemu priimku, v oddaji so se najbolj zgražali nad Romunom in objavili pogovor z Avstrijcem (ker govori nemško) ter napovedali zanimiv razvoj afere, v katero je vpleten cel kup poslancev.

  Možu sem rekla, da je to normalno, ne moreš biti Slovenec ali Romun, pa si ne upaš krasti, potem pač nisi muško, Avstrijce pa bomo itak lepega dne ukinili in si državo med seboj razdelili, tako da ...

  OdgovoriIzbriši
 17. Peter Štrovs je na svojem blogu objavil povezavo na novo nahajališče Thalerjeve detektivke (Balkanski špijun by Sunday Times press): http://www.mojvideo.com/video-20-03-11-zoran-thaler-v-korupcijski-aferi/96120236ea2ad06f8aed

  LP, Bimbo

  OdgovoriIzbriši
 18. Amater! Njegovi kolegi iz bruseljske počitniške ekspedicije so bolj vešči.

  OdgovoriIzbriši
 19. Hvala, Bimbo, sem dodala link.

  Smoger, dejansko deluje kot en navaden kratkohlačnik.

  OdgovoriIzbriši