petek, 21. maj 2010

Konec študentskih bojev?

Ena stvar me bega. Če so študentje in dijaki že šli tako daleč, da so razbili pol parlamenta in uprizorili največje protestniške izgrede do sedaj, zakaj niso organizatorji demonstracij prevzeli odgovornosti in nastopili še ostreje kot prej. Nekaj v stilu: To, čemur smo bili priča danes, je posledica zgrešene vladne politike. To se zgodi, ko nezadovoljno ljudstvo udari nazaj, če ne boste prisluhnili našim zahtevam, bo naslednjič še huje.

Ne, organizatorji so stisnili rep med noge in tako je to poglavje zaprto. Slovenska javnost se zgraža, študentov ne podpira praktično nihče več.

17 komentarjev:

 1. Kar mene moti pri vsem skupaj je to, da sploh ne gre za študente ampak za tistih nekaj njihovih funkcionarjev, ki veselo služijo ob študentskem delu. In njihovih jaht z vsem ostalim prestižem res ne podpiram.

  Imaš pa prav - huda taktična napaka, če so že hoteli karkoli izsiliti:) Na tej ali kateri koli drugi temi.

  OdgovoriIzbriši
 2. Nataša: Jaz sem tudi mnenja, da večina študentov ne dojema, da se nihče ne bori za njih same, temveč za svojo lastno korist. Ampak to je že druga, paralelna zgodba.

  OdgovoriIzbriši
 3. Problem je v tem, ker so razbijali predvsem dijaki, ki jim je bilo važno, da imajo fraj dan in nekaj pirov v riti. Večina študentov se s "svojimi predstavniki" itak ne strinja. Dijakom pa itak lahko vse prodaš..

  OdgovoriIzbriši
 4. Dijaki so dejansko tisti, ki največ izgubijo v tej zgodbi. Po predlaganem zakonu jim po 18 letu ne pripada več otroški dodatek. trenutno ga lahko prejemaš, če študiraš do 26 leta starosti. Prav tako ne bodo imeli štipendij do 18 leta. To se jim z zakonom ukinja. poleg vsega pa bodo tudi imeli omejitve glede zaslužkov na letni ravni....

  OdgovoriIzbriši
 5. Ok, najbrž je bilo naivno pričakovati, da se bomo izognili tematiki študentskega dela.

  Moje mnenje je, da študentsko delo ni rešitev za tiste 3 ali 4% študentov, ki po nekih izračunih ne bi mogli doštudirati, če ne bi poleg študija tudi delali (po teh istih izračunih je ostalih 97 oz. 96% študentov tako ali tako preskrbljenih za časa študija). Zame je rešitev v boljšem štipendiranju. Tu je velika vrzel v našem sistemu. Premalo je štipendij in prenizke so.

  Najlažje je reči, privatniki bodo zaposlili študente, jih plačevali in študenti bodo preskrbljeni. Briga moja pređi na drugoga. Ne, naj država poskrbi za to. V končni fazi je v državnem interesu, da ima strokovno dobro podkovan kader.

  Študentsko delo tako, kakršno je zdaj, je skorumpirano do konca. Zlorabam ni kraja. In kar me zelo bode v oči je to, da marsikateri delodajalec raje zaposli študenta kot pa človeka z dokončano izobrazbo. Kaj to pomeni. Da bo taisti študent (ali pa dijak), ki danes podpira boj za ohranitev študentskega dela, jutri tolkel z glavo ob zid, ko z diplomo v žepu ne bo našel zaposlitve, ker bo marsikatero delovno mesto zahtevalo študenta. Vsi vemo, zakaj.

  Zdej bo takoj kdo reku, sej ti si tudi delala, ko si bila študentka. Sem, ampak mislim, da kot diplomantka in iskalka zaposlitve vidim stvari v širši luči. In študentsko delo ni rešitev, za moje pojme. Rešitev vidim v boljšem štipendiranju.

  OdgovoriIzbriši
 6. Problem se mi zdi v tem, da so se reforme slabega stanja lotili na način, ki tudi ne prinaša boljših rezultatov... Sicer sem zelo srečna, da sem še študirala v času, ko smo smeli po želji delati (kar je pri meni pomenilo dovolj denarja za samostojno preživetje, dovolj časa za študij in delo in dovolj izkušenj, da sem po študiju enostavno nadaljevala z delom in o brezposelnosti ne vem čisto nič), vendar pa ima ta sistem seveda tudi svoje slabe strani.

  Če koga zanima nemška rešitev: študentje smejo delati, kolikor hočejo, do določenega zneska (ki ni velik, vendar tudi ne minimalen) ne plačujejo davka ali socialnih prispevkov, ko pa prekoračijo to mejo, pride do obveze plačevanja prispevkov - tudi za nazaj za to leto. Prednost tega je, da se državnim uslužbencem, pristojnim za to področje, ni treba na stroške davkoplačevalcev ukvarjati z majhnimi dohodki in prispevki in imajo čas za večje ribe. Kar je edino pravilno.
  Ker so študenti praviloma zdravstveno zavarovani po starših (v Nemčiji je to možno do 30. leta), bi torej obvezno plačevanje socialnih prispevkov tudi pri majhnem dohodku pomenilo le, da se zanje dejansko dvakrat plačuje (ker je sistem narejen tako, da starši lahko otroke zavarujejo po sebi), tudi plačevanje zavarovanja za brezposelnost jim čisto nič ne koristi, dokler imajo status študenta. In plačevanje drobiža za penzijo je čisto zavajanje... Te generacije bodo lahko srečne, če bo zanje sploh kaj ostalo v penzionističnem loncu in tistih nekaj evrčkov njihove penzije nikakor ne poveča. Mogoče pa jo komu drugemu, ki bo do tja prilezel že prej.

  Skratka, bolj pametno bi bilo ugotoviti, od katerega študentskega dohodka naprej se sploh splača zahtevati obvezne prispevke... Da ni slučajno tako, da stroški dela javnih uslužbencev, ki so dodatno potrebni za izvajanje ali pa vsaj za preverjanje obveznega zavarovanja študentskega dela, niso večji od dnarčkov, ki se jih tako pobere študentom?

  OdgovoriIzbriši
 7. Še en dokaz več o napisanem http://www.youtube.com/watch?v=YgV79hkYnOk&feature=player_embedded. In ja mene strašansko žalosti to nezadovoljstvo, ki se kaže v obliki vandalizma. Moti me, da nihče nima več nekega odnosa do stvari. KAm bo to peljalo naše otroke?

  OdgovoriIzbriši
 8. smisel določanja prispevkov je v tem, da se en nadzor nardi...da se odpika servise iz verige...

  ampak po drugi strani je pa ok, da se ukine študentsko delo, to, kako folk vleče statuse do 35 leta je katastrofa

  problem študentskega dela je pa največji v tem, da predstavljajo nelojalno konkurenco vsem zaposlenim, zakaj moram jaz plačevat vse možne davke in prispevke, študentom pa ni treba, pri tem, da majo urne postavke preračunano dosti več kot jst.

  in ne, ni to pizdenje ex-post, po tem ko bi delala prek študenta ves čas študija... delala sem, ampak pro bono. Čar študentskih servisov sem okusila samo zadnji mesec pred diplomo in šok pripravniške plače po diplomi je bil toliko večji...


  ampak pustimo študentsko delo, po eni strani so se protesti odvili tako, da se bolje ne bi mogli... policija je stala mirno in se branila, podivjani mulčki so pa pokazali svojo objestnost in nespoštovanje do institucij v najbolj pestri obliki. fantastično, v enem popoldnevu so si zapravili 95% podpore, ki so jo imeli prej. Bolje ne bi moglo biti. Ok mogoče bi bilo malo zadoščenja, če bi se policija znesla malo nad njimi, ampak takoj za tem bi bili uboščki ki jih tepejo, kar bi bilo pa kontraproduktivno za vse nadaljnje razprave.

  O tem, kako so se pa šefica ŠOU in oni beden mali dijakec kvazi distancirala od vsega pa rajši ne bom, jasno da o zadevi nimata pojma, o organizaciji in odgovornosti za organizacijo česa takšnega pa tudi ne.

  oooh, spet nakladam :) upam, da vsaj približno razumljivo :)

  OdgovoriIzbriši
 9. alcessa: Verjamem, da je veliko evropskih modelov, po katerih bi se lahko zgledovali pri sestavi zakona o malem delu. In strinjam se, da je trenutni predlog dokaj slabo napisan. Ampak naši študentje in dijaki niso šli zato na ulice, marsikdo tega predloga sploh ne pozna.

  Meni se zdi smešno tudi to, da predstavniki študentov sploh ne pristajajo na kompromis z vlado. Oni hočejo z glavo skozi zid doseči, da študentsko delo ostane tako, kot je sedaj. O popravkih predloga o malem delu sploh nočejo razpravljati. In takrat, ko trdijo, da se vlada ne želi pogajati z njimi, medtem ko se je vlada sestala z njimi večkrat kot katerakoli vlada doslej, dajejo jasno vedeti, da enačijo pojem ''pogajanja'' z idejo ''vse bo po naše''. To vse kaže samo na to, da so zadaj preveliki interesi in da so predstavniki študentov ene navadne marionete.

  Tina: Hehe, krasen posnetek. Tu je še ena cvetka, o pitju alkohola (10.50 min) : http://poptv.si/multimedia/svet-20-05-2010.html .

  OdgovoriIzbriši
 10. Katarina: Ja, res so pogoreli na celi črti.

  OdgovoriIzbriši
 11. Hm, vse skupaj ima več plati...

  prvič - Hudo hudo hudo zanimivo mi je to, da že nekaj časa z vsemi možnimi vezami (ki jih ni malo) iščem študenta določenega foha, ki bo letos diplomiral, pa bi prišel v redno službo za ne švoh plačo ... he he, mislite, da ga dobim? Neeeee, gospodiči in gospodične bi vsi še malo bluzili, ker pač ne gre, da vse v roku narediš in si pol kar obsojen na 8 ur vsak dan ... halooo, stara, pa kje imaš pamet? Vsak dan se bolj intenzivno sprašujem, kdaj se je pogled na zagotavljanje lastne eksistence tako zelo postavil na glavo.
  drugič - v mojih časih (pismo, se tole bljak bere) smo med študijem skoraj vsi delali. Ma res ne poznam veliko takih, ki bi jim starši nudili kaj dosti več kot tisto osnovno za življenje. Vse dodatno smo si financirali sami in na kraj pameti nam ni padlo, da bi se šli vandalizem, ker bi vso škodo krili iz lastnega žepa, kar bi pomenilo najmanj kakšno potovanje manj, da o novih kavbojkah sploh ne razmišljam. Danes pa se mi zdi, da jim starši (tisti, ki lahko) dajejo še za cigarete ... in v primeru, da bodo padale ovadbe, jim bodo najbrž zrihtali najboljše odvetnike
  tretjič - itak vedno otreša tisti, ki ima polno rit vsega in vsi vemo, da je s polno ritjo lahko ... iskreno upam, da se bodo začeli protesti znotraj ŠOUa. Kako bodo preživeli tisti, ki se morajo dejansko preživeti sami, pa sploh ne upam pomislit.

  OdgovoriIzbriši
 12. M: Hehe, točno to se dogaja. Študentje pred koncem študija zabušavajo na veliko. To je bilo v modi že ko sem jaz zaključevala s faksom. V tujini gredo po diplomi za eno leto okrog sveta, pri nas pa se ležerno švercajo v študentskih domovih in delajo preko študenta. Res, to je trenutni trend. Dnarja ko dreka, izpitov nič več, samo še diploma za spisat do konca, žuri, poležavanje ... Nihče ne misli niti za en mesec v naprej, kaj šele EKSISTENCA. Ti si res čudna, ejga. LOL

  OdgovoriIzbriši
 13. zakaj moram jaz plačevat vse možne davke in prispevke, študentom pa ni treba

  - Ker je bolje, da jim ta denar ostane v tošlu, pa državi ni treba dograjevati sistema štipendij, ki bi študij omogočal vsem, ki so tega sicer sposobni (gre torej za koristen socialni korektiv, ki pa se v Sloveniji izkorišča za zle namene in je potreben predelave).
  - Ker se državi splača, da jim ta denar pusti, da lepo doštudirajo, kajti z visoko izobrazbo bodo imeli večje dohodke, torej bodo plačevali več obveznih prispevkov. Zanimivo bi bilo izračunati, koliko denarja se v pokojninsko in vse ostale obvezne blagajne stekla iz žepov ljudi, ki so diplomirali, in pa unih, ki niso. Znalo bi biti, da je višji dohodek bolj pomemben faktor, kot pa 45 let plačevanja v službi s končano osnovno šolo in ustrezno plačo.

  Govorim tako suhoparno, ker so to računice, ki jih pametna država mora delati, prosim, ne jemati osebno.

  Vsi tisti, ki se zgražate nad tem, da je za študente treba plačevati, se mogoče najprej vprašate, ali vaš prispevek res kaj doprinese - da ni slučajno tako, da država ne upravlja preveč dobro s pokojninskimi skladi, v zdravstvu pa se toliko goljufa, da se vaši prispevki v veliki meri itak porabijo za sistemske napake? Mogoče bi bilo treba tudi to bolje nadzirati?


  Sandra, meni se zdi, da pomanjkanje pojma o stvari dokazuje že dejstvo, da so se spravili nad zgradbo zastopnikov ljudstva, namesto recimo na vladno zgradbo ali kakšno ministrstvo...
  Druga stvar: škoda, da so fakultete tako željne denarja, drugače bi lahko omejile število vpisov...

  OdgovoriIzbriši
 14. Zgornji temi in komentarjem nimam kaj dodati,je pa res,da vseh študentov in dijakov ne gre metati v isti koš...Sama osebno sem bila prisotna na protestih,fotografirala sem konje in konjenike za potrebe diplomske naloge,da ne bo pomote..nad videnim sem bila zgrožena.
  Sandra,imam vprašanje,ki je popolnoma mimo te teme....o tisti pregrešno dobri torti,ki ste jo dobrosrčno delili z zgornjimi sosedi :) Je boljša čisto sveža ali naj odstoji kakšen dan?

  OdgovoriIzbriši
 15. bončika: Hehe, kaka je torta naslednji dan, ne bi vedela, ker smo jo zmazali takoj. Upoštevala sem samo čas ''staranja'' v hladilniku. Lep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 16. Hvala za podatek,jo bom naredila kar danes pozno zvečer,babica namreč zgodaj vstane :)

  OdgovoriIzbriši
 17. bončika: Lepo praznujte. :D

  OdgovoriIzbriši