ponedeljek, 19. april 2010

Njoki s čemažem

V Italiji so gnocchi zelo priljubljena jed. Če pa nekomu rečeš, da je gnocco, mu sporočaš, da je tepček.


V zelenem zabojčku se je ponovno znašel simpatičen recept, tokrat za njoke s čemažem. Jaz sem sicer ostala pri svojem načinu izdelave njokov, čemaž pa je vseeno romal v krompirjevo maso. Mož in otroci so sprva malo postrani gledali zelene kepice na krožniku, ampak ker je bila lakota prevelika, so njoki s čemažem kljub svoji svarilni barvi izginili kot za stavo.


Potrebujete: približno 1/2 kg krompirja, 1 jajce, 2 zvrhani žlici margarine, pšenični zdrob, moko, 50 g čemaža, sol

Krompir skuhate in olupite. Olupljen krompir pretlačite, mu dodate jajce, margarino, sol in s paličnim stepalnikom obdelan čemaž (ko miksate čemaž, mu dodajte malo olivnega olja, pa bo lažje šlo). Maso dobro pregnetite. Nato na čisti delovni površini krompirjevi masi postopoma dodajajte pšenični zdrob in moko (približno pol pol) in gnetite, dokler se masa ne lepi več za prste (raje manj kot več, sicer bodo njoki pretrdi). Maso razdelite na manjše dele ter vsak del posvaljkajte. Svaljek pa razrežite na male kose - njoke. Njoke skuhajte v slanem kropu. Ko se dvignejo na površino, naj se kuhajo še kako minuto, ker je v njih zdrob, ki zahteva svoj čas.


Uživajte v pripravi in konzumaciji. Lep dan vam želim.

4 komentarji:

 1. ravno prav : )) jih moram za skrinjo nekaj naredit. pa še nekaj čemaža imam.

  OdgovoriIzbriši
 2. are these green gnocchi? yay super delicious!!!!

  OdgovoriIzbriši
 3. Hi! Yes, they are gnocchi. This time I added some wild garlic (Allium ursinum) to my regular potato mix and they turned out delicious.

  Thanks for visiting. :D

  OdgovoriIzbriši